VESA-hålmönster

Om du någonsin har försökt hänga en TV eller bildskärm på väggen, eller funderat på att köpa ett universellt TV- eller bildskärmsstativ, har du förmodligen stött på termen "VESA". Men vad betyder det egentligen? Och varför är det så viktigt? Låt oss fördjupa oss i VESA-hålmönstret i den här bloggen.

VESA: Vad är det egentligen?

VESA står för "Video Electronics Standards Association". Det är en internationell ideell organisation som sätter standarder för videoelektronikindustrin. En av de mest kända standarderna som introducerats av VESA är standarden för montering av platt-TV-apparater och bildskärmar. Denna standard är mer känd som VESA-hålmönstret.

VESA-storleken gör att du kan passa din skärm med ett TV-fäste och skiljer sig åt för varje typ av TV. När du vill hänga upp en TV med hjälp av ett TV-fäste är det viktigt att veta vilken VESA-storlek TV:n har. Om TV:ns VESA-storlek inte motsvarar fästets VESA-storlek kommer TV:n inte att kunna monteras på TV-fästet.

Vad är VESA-hålmönstret?

VESA-hålmönstret avser avståndet mellan de fyra monteringshålen på baksidan av en platt-TV eller bildskärm. Dessa hål är vanligtvis arrangerade i ett kvadratiskt eller rektangulärt mönster. Storleken anges vanligtvis i millimeter och anger det horisontella och vertikala avståndet mellan hålen, till exempel 200x200 mm eller 400x400 mm.

Genom att ha ett standardiserat hålmönster kan tillverkare av TV-fästen och TV-stativ designa produkter som passar till ett brett utbud av skärmar, oavsett märke eller modell. Detta gäller även för högtalarstativ.

Var exakt sitter VESA-hålen?

Förr i tiden var de fyra upphängningshålen, eller VESA-hålmönstret, alltid placerade i mitten av skärmen. Det var därför man ofta kallade det för "höjden på skärmens mitt". Men det har ändrats. Nu kallas det "höjden på VESA-hålens centrum", eftersom inte alla nya TV-apparater har dessa hål i mitten.

Ta till exempel några OLED-TV-apparater från LG. Alla tekniska delar finns längst ner på TV:n och toppen är bara en tunn glasbit. Det ser snyggt ut, men på grund av detta är upphängningshålen också längst ner. Och det innebär att många vanliga TV-fästen inte passar. Andra OLED-TV-apparater har hålen närmare mitten.

Q-LED-skärmar har ofta upphängningshålen strax ovanför mitten. Det måste du också ta hänsyn till.

Med rätt hålmönster för vesa kommer ditt fäste eller stativ att passa sömlöst. Har du några frågor? Kontakta vår erfarna personal.

Vad du bör tänka på när du köper något att hänga din TV på

Om monteringshålen sitter i mitten av din skärm behöver du inte oroa dig. Men om de sitter någon annanstans finns det några saker du bör tänka på:

  • TV-fästen: Många TV-fästen har horisontella armar. Om TV:ns hål är för låga kan dessa armar sticka ut under eller över TV:n. Det är bättre att välja ett fäste som passar exakt, eller ett med horisontell upphängning.
  • TV-stativ: Samma sak gäller för TV-stativ. Många stativ har vertikala armar, så om hålen är för låga eller höga kan armarna sticka ut. Välj hellre ett stativ med horisontella stöd eller ett som passar exakt.

Också ibland hör folk fortfarande talas om "höjd från mitten av skärmen" när de pratar om ett TV-stativ. Men egentligen borde de prata om "höjden från mitten av VESA-hålen".

Varför är VESA viktigt?

VESA-hålmönstret är viktigt av flera skäl:

  • Universell kompatibilitet:VESA-standarden gör att konsumenter kan köpa vilket TV-fäste eller stativ som helst och vara säkra på att det passar deras TV eller bildskärm.
  • Säkerhet: Genom att följa ett standardhålmönster kan tillverkarna säkerställa att fästet eller stativet på ett säkert sätt kan stödja skärmens vikt och storlek.
  • Användarvänlighet: Det minskar förvirringen när du ska välja rätt monteringslösning för din skärm.

Och vad är en VESA-adapter

En VESA-adapter är ett verktyg som används för att justera monteringspunkterna på en TV eller bildskärm så att den kan passa ihop med ett VESA-monteringsstativ. Alla skärmar har inte ett VESA-kompatibelt hålmönster från fabriken, och i sådana fall kan en VESA-adapter vara lösningen.

Vilka skruvar medföljer TV-fästena?

De vanligaste skruvstorlekarna används vanligtvis för de flesta TV-apparater. Till exempel har TV-apparater med en VESA-storlek på 200x200 vanligtvis M6-skruvar, medan de med en VESA-storlek på 400x400 har M8-skruvar. Dessa storlekar är standard hos många tillverkare. Det kan dock hända att TV:n har en unik storlek, så att de medföljande skruvarna inte passar. I sådana fall är det bäst att gå till en specialbutik för att köpa lämpliga skruvar.

Dimensioner för monteringspunkter

  • VESA 100x100 - Monteringspunkterna sitter 10 cm från varandra
  • VESA 200x200 - Monteringspunkterna är 20 cm från varandra
  • VESA 300x300 - Monteringspunkterna är 30 cm från varandra
  • VESA 400x200 - Monteringspunkterna är 40 cm från varandra horisontellt och 20 cm från varandra vertikalt
  • VESA 400x400 - Monteringspunkterna är 40 cm från varandra
  • VESA 600x400 - Monteringspunkterna är 60 cm från varandra horisontellt och 40 cm från varandra vertikalt

Hur tar man reda på VESA-storleken på TV:n?

Om du vill ta reda på VESA-storleken på din TV finns det några steg du kan följa:

  • Se i manualen: De flesta manualer för TV- och bildskärmar anger VESA-storlek.
  • Se baksidan av skärmen: Mät avståndet (i millimeter) mellan de fyra monteringshålen horisontellt och vertikalt.
  • Tillverkarens webbplats: Ofta har tillverkare produktspecifikationer online där VESA-storleken anges.
  • Kontakta tillverkaren: Om du inte hittar det kan du alltid kontakta tillverkaren för mer information.